Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Minél zöldebb területen élünk, annál fejlettebbek a kognitív
  2023-12-11 00:10:19, hétfő
 
  Minél zöldebb területen élünk, annál fejlettebbek a kognitív funkcióink

Azt a tényt, hogy középkorúként milyen kognitív funkcióink vannak, nagyban meghatározhatja, hogy idősebb korunkban lesznek-e agyi rendellenességeink vagy sem. Egyes tanulmányok szerint a zöldövezetben élés is jelentősen rányomja a bélyegét az agyi egészségre. Ugyanis minél zöldebb környezetben élünk, annál nagyobb az esélye annak, hogy idősebb korunkban nem lesznek kognitív problémáink.

Egy új tanulmány szerint ha valaki zöldövezetben él, az javíthatja a középkorú nők esetében a kognitív funkciókat, ez pedig magyarázható a depresszió kialakulásának alacsonyabb kockázatával is, ami szintén a demencia egyik kockázati tényezője. Ha a lakóhelyünk zöldövezetben van, akkor ez javíthatja a figyelmet és a feldolgozási sebességet, illetve az általános kognitív funkciókat is.

A természet közelsége nagyon pozitívan hat ránk emberekre, hiszen többek között segít felépülni a pszichés stresszből és ez arra ösztönzi az embereket, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással, ami pozitívan hat a szociális kapcsolatokra is, ez pedig a magány egyik legjobb ellenszere és gyógyítója.

A természetben töltött idő a mentális és fizikai jóllét szempontjából is előnyös lehet. Például a zöldségtermesztés, a virágültetés, a szabadban végzett testmozgás, az állatok megfigyelése, a madarak csicsergése mind-mind fokozzák a jóllétünket.

További hatások közé tartozik a hangulatjavítás is. Csökken a stressz és a harag érzése. Segít a relaxálásban és ezáltal sokkal nyugodtabbnak érezhetjük magunkat. Javítja a fizikai egészséget, az önbizalmat és az önbecsülést. Segít aktívabbá válni, új emberekkel találkozni és megismerni őket. Csökkenti a magányt, segít jobban kötődni a természethez.

A természetben töltött idő sok mentális egészségi problémán segíthet, többek között oldja a szorongást és csökkenti a depresszió tüneteit, például az ökoterápia az enyhe és a közepes depresszió leküzdésében is segíthet.

Ennek oka lehet a rendszeres fizikai aktivitás és a társadalmi érintkezés kombinálása a természetben való tartózkodással.

A napfény még azok számára is hatásos, akik szezonális affektív rendellenességben szenvednek, ami nem más, mint egy-egy évszakhoz köthető depresszió, amely az őszi és téli hónapokban sújtja elsősorban az embereket.

Egyre több tanulmány írja le, hogy a városi zöldterületen élés pozitív hatással van mind a fizikai, mind a mentális egészségre. A kutatások szerint azoknál az embereknél csökken jelentősen a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, akik több időt töltenek zöldterületeken. A kutatók úgy vélik, hogy a zöldterületen való hosszútávú tartózkodás csökkent vérnyomással, alacsonyabb pulzusszámmal, alacsonyabb koleszterinnel, jobb tüdő- és immunfunkcióval, a stroke és az asztma alacsonyabb kockázatával jár együtt. Azt is megállapították, hogy a zöldterületek pozitívan korrelálnak az elhízás alacsonyabb szintjével.

A természeti környezethez való hozzáférés javítja az általános mentális egészséget is, vagyis csökken a stressz-szint, jobb lesz az általános hangulat, csökkennek a depressziós tünetek, javul a kognitív funkció, az éberség és a kreativitás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Címkék: meghatározhatja, hangulatjavítás, zöldterületeken, immunfunkcióval, megállapították, tartózkodással, kialakulásának, koleszterinnel, zöldövezetben, pulzusszámmal, nyugodtabbnak, szempontjából, zöldterületen, kapcsolatokra, zöldterületek, középkorúként, természetben, leküzdésében, természethez, relaxálásban, vérnyomással, feldolgozási, magyarázható, környezethez, fejlettebbek, környezetben, kockázatával, megfigyelése, virágültetés, csicsergése, alacsonyabb, jóllétünket, teremtsenek, problémáink, önbecsülést, kapcsolatot, kognitív funkcióink, zöldövezetben élés, agyi egészségre, esélye annak, kognitív funkciókat, depresszió kialakulásának, demencia egyik, lakóhelyünk zöldövezetben, feldolgozási sebességet, általános kognitív, természet közelsége, pszichés stresszből, szociális kapcsolatokra, magány egyik, természetben töltött, szabadban végzett,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Próbálkozni kell ahhoz,  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Muratáj  Föld napja április 22  Ha így haladunk...  Esti kép  Ez a jó az alvásban.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Muratáj  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  William Shakespeare idézet  A keserű igazság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  Jó éjt  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Gondolatok az életről és szere...  Irgalom és ítélet  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  William Shakespeare idézet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Naplemente  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  képre írva  Facebookon kaptam  Ünnepelj csak  Idézetek a barátságról  Facebookon kaptam  A végzet az  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gábor Dénes gondolata  A Mester kezének érintése  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Zilahy Lajos gondolata  Tehetségtelen gyerek nincs.  Szép estét kedves látogatóimna...  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  William Shakespeare idézet  Egyik kedvenc festőm Fernando ...  Minden szülő a lényével nevel.  Vannak arcok  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22 
Bejegyzés Címkék
kognitív funkcióink, zöldövezetben élés, agyi egészségre, esélye annak, kognitív funkciókat, depresszió kialakulásának, demencia egyik, lakóhelyünk zöldövezetben, feldolgozási sebességet, általános kognitív, természet közelsége, pszichés stresszből, szociális kapcsolatokra, magány egyik, természetben töltött, szabadban végzett, állatok megfigyelése, madarak csicsergése, harag érzése, fizikai egészséget, depresszió tüneteit, közepes depresszió, rendszeres fizikai, társadalmi érintkezés, természetben való, városi zöldterületen, mentális egészségre, kutatások szerint, embereknél csökken, zöldterületen való, asztma alacsonyabb, zöldterületek pozitívan, elhízás alacsonyabb, természeti környezethez, általános mentális, általános hangulat, depressziós tünetek, kognitív funkció, meghatározhatja, hangulatjavítás, zöldterületeken, immunfunkcióval, megállapították, tartózkodással, kialakulásának, koleszterinnel, zöldövezetben, pulzusszámmal, nyugodtabbnak, szempontjából, zöldterületen, kapcsolatokra, zöldterületek, középkorúként, természetben, leküzdésében, természethez, relaxálásban, vérnyomással, feldolgozási, magyarázható, környezethez, fejlettebbek, környezetben, kockázatával, megfigyelése, virágültetés, csicsergése, alacsonyabb, jóllétünket, teremtsenek, problémáink, önbecsülést, kapcsolatot, kombinálása, tartózkodás, lakóhelyünk, korrelálnak, kreativitás, depressziós, érrendszeri, tanulmányok, rendszeres, szintjével, természeti, szezonális, ellenszere, depresszió, gyógyítója, hozzáférés, egészséget, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7055
  • e Hét: 31946
  • e Hónap: 63432
  • e Év: 268133
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.